Oprettet den 28.8.2020
Opdateret den 2.6.2022

Hvad er indholdsmarkedsføring?

Indholdsmarkedsføring er et populært emne for både små og store virksomheder. Men hvad er det helt præcist, og hvordan kan det hjælpe din virksomhed?

Forskellen mellem indholdsmarkedsføring og reklame 

Den første skelnen vi bør gøre, er at indholdsmarkedsføring ikke er almindelige annoncer og reklame. Reklame og indholdsmarkedsføring er to forskellige sider af den samme mønt. Reklame er en slags udadgående marketing, hvilket betyder at det placerer annoncer foran personer, der er i gang med noget andet, og måske eller måske ikke er interesserede i tilbuddet. Det kan være TV, radio, Facebook og Google annoncer. 

Indholdsmarkedsføring derimod, er en slags indgående marketing, hvilket betyder at det er fokuseret på at lave indhold, der tiltrækker interesserede personer. Det kan være blogs, spændende videoer, hjælpsomme guides, infografikker osv. 

Det ene udelukker ikke det andet. Reklame og indholdsmarkedsføring er effektive, når de bliver brugt sammen. 

Hvad er indhold? 

Før vi dykker ned i indholdsmarkedsføring, er det nyttigt at definere hvad indhold er. Det første som mange der arbejder med markedsføring kalder indhold er blogindlæg. Det er også rigtigt, blogindlæg er indhold. Men når man arbejder med at lave en indholdsmarkedsføringsstrategi, skal man ikke begrænse sig til at definere indhold kun som blogindlæg. Alle virksomheder er forskellige, og selvom blogindlæg har deres fordele, er det ikke altid den bedste tilgang. Typen af indhold man bør producere afhænger af hvilke produkter man har, hvilken industri man er i og hvad ens styrker er. 

I dette indlæg refererer vi til indhold som alt der kommunikerer noget – en idé, en historie, en følelse - alt kan være content. Det kan være på skrift, billeder, videoer, en hjemmeside eller et magasin. 

Hvad er indholdsmarkedsføring? 

Indholdsmarkedsføring er processen man gennemgår, når man konsekvent tilbyder værdifuldt og relevant indhold til et afgrænset publikum, for at skabe handling hos potentielle kunder. Disse handlinger kan være alt fra at like eller følge en side, købe noget, anbefale din virksomhed osv. 

Der er et populært udtryk blandt marketingfolk, der går sådan her: “Content is king”. Altså, indholdet er det største, og det er med god grund. Når det er succesfuldt, kan indholdsmarkedsføring kan hjælpe virksomheder med at få opmærksomhed og bygge en følgerbase, der skaber indtægt, og som ikke kan matches af andre former for markedsføring. Men i modsætning til betalte annoncer og engangskampagner, er indholdsmarkedsføring en langvarig strategi og indsats, der kan kræve en hel del tid og kræfter, hvis det skal virke. Det er en vigtig ting at have i tankerne. 

Hvordan kan indholdsmarkedsføring få os til at nå vores forretningsmål? 

Indhold kan bruges på mange måder, og hver virksomhed kan have sin egen unikke indholdsmarkedsføringsstrategi. Men så forskellige som de kan være, er indholdsmarkedsføringsstrategier til for at hjælpe os med at på visse mål for vores virksomheder. Med det i mente, kommer der her nogle almindelige måder virksomheder bruger indholdsmarkedsføring: 

Øget opmærksomhed  

Takket være deres overkommelige pris, har online annonceringsplatforme (f.eks. Facebook og Google) gjort det muligt for små virksomheder at nå bredere publikummer, hvilket altid har været dyrt i traditionelle medier, hvorfor det har været forbeholdt store virksomheder. Selvom det er relativt billigt at annoncere online, er priserne hele tiden på vej op. Derfor er mange virksomheder gået over til indholdsmarkedsføring, for at nå deres målgrupper. De to mest populære strategier for at øge opmærksomhed er SEO og gæsteblogging. 

SEO 

SEO (search engine optimization) er en proces hvor virksomheder offentliggør relevant indhold på deres hjemmesider, for at blive rangeret højere i søgemaskineresultater (f.eks. en googlesøgning) ved bestemte søgeord. Google og andre søgemaskiner er det første sted folk finder ting, og jo højere man er rangeret i søgningerne, jo mere trafik får din hjemmeside fra gode besøgende. 

Gæsteblogging 

Gæsteblogging er en proces hvor virksomheder offentliggør relevant indhold (artikler, infografikker, videoer osv.) på en tredjepartshjemmeside, for at nå den hjemmesides publikum. Gæsteblogging var engang populært blandt marketingfolk, men i dag er det ikke udbredt. Det er nemlig ikke særlig godt indhold der kommer ud af det. 

Opbyg tillid 

Mange forbrugere køber ikke fra hvem som helst. Tillid er meget vigtigt - især når det kommer til online shopping. Virksomheder skal bruge relevant og engagerende indhold, så potentielle kunder kan få tillid til din virksomhed over tid. Sociale medier er et perfekt sted til dette. 

Øget mærkeværdi 

På den lange bane er det vigtigt for din virksomheds succes at arbejde med hvordan folk tænker og taler om din virksomhed, og hvad de forbinder den med (billigt, dyrt, høj eller lav kvalitet osv.). Indholdsmarkedsføring kan bruges til at kommunikere særlige værdier, som man gerne vil forbindes med. Måden man taler og skriver på, hvilken slags billeder/videoer man bruger – det hele bidrager til det indtryk modtagerne får.