Oprettet den 16.9.2019
Opdateret den 15.7.2022

Er det bedre at låne penge end at opgive egenkapital?

De fleste iværksættere har brug for penge i virksomhedens første år, og ofte sker dette ikke organisk gennem deres aktivitet. Det kræver ekstern arbejdskapital. Enten ved at låne penge eller ved at sælge en del af deres virksomhed (og opgive egenkapital).

Historisk set er iværksættere blevet finansieret af familiemedlemmer, og nogle har kontaktet banker eller investorer. Nogle har du sandsynligvis hørt om, og andre er måske nye for dig. For eksempel:

  • Amazon.com: Grundlægger Jeff Bezos fik en investering på 100.000 dollars af sine forældre til at starte den berømte netbutik. 
  • SpaceX/Tesla: Elon Musks første firma Zip2 blev grundlagt med 28.000 dollars af faderens penge. Det blev solgt til Compaq for 307 millioner dollars og 34 millioner dollars i aktieoptioner og gjorde det muligt for Musk at grundlægge X.com/Paypal, SpaceX og Tesla. 
  • GoPro: Nick Woodmans forældre (faderen er medstifter af investeringsbanken Robertson Stephens) lånte ham 235.000 dollars til at komme i gang. 
  • Poundland: Storbritanniens kæmpe 1 pund-butikskæde begyndte med en investering på 50.000 britiske pund fra grundlægger Steve Smiths far. 
  • Squarespace: Grundlægger Anthony Casalena modtog 30.000 dollars af sin far i 2003 til at grundlægge sin alt-i-en webpubliserings-gruppe. 

Det er vanskeligt at forudsige, om disse virksomheder ville være de giganter, de er i dag, hvis ikke de havde pengene i de første udviklingsår.

Det rigtige svar er altid subjektivt for din egen virksomhed, branche og din egen modvilje mod risiko. Afhængigt af din forretningsplan ønsker du i de fleste tilfælde enten at vokse rigtig hurtigt, at opbygge din virksomhed gradvist eller at komme ud af et dødvande.

Gæld er billigere end at opgive egenkapitalen

Når du leder efter arbejdskapital til din virksomhed, er det næsten altid dyrere at opgive egenkapital på lang sigt end at optage gæld.

At opgive egenkapital betyder, at du ofrer fremtidig fortjeneste på ubestemt tid for at opfylde et kortsigtet behov. Med et erhvervslån pådrages du renteomkostninger, men det er midlertidigt. Når du har betalt det tilbage, forbliver din egenkapital intakt.

 

Send en ansøgning om erhvervsfinansiering

 

Betaling af renter reducerer skatten

Mange iværksættere ved ikke, at renten i nogle lande reducerer din skattepligtige fortjeneste og derfor reducerer din skatteudgift. Den effektive rente, du betaler, er lavere end den nominelle rente på grund af dette.

Det er denne lavere kapitalomkostning, der skal tages med i beregningen af afkastet fra gældsoptagelse. Små virksomheder kan også bruge det til at forbedre deres virksomheds økonomi.

Læs mere om hvad er forretningslån koster.

Gæld opfordrer til disciplin 

Gæld nødvendiggør disciplin omkring udgifter og investeringer, der kan hjælpe din virksomhed, især i de første år.

Vi mener naturligvis ikke, at virksomheder stifter gæld bare for at øge disciplinen. Man kan i stedet se det som en positiv bivirkning af at stifte gæld.

Motivationen til at optimere hver en krone forsvinder, når du har en masse kontanter at bruge. Overflødig psykologi er en trussel mod små og mellemstore virksomheder, der kontinuerligt skal forbedre deres fokus og forblive skarpe. Store budgetter gør det let for forretningsudgifterne at gå fra fornødenheder til ekstra ting. Når det er småt med kontanter, er barren for udgifter imidlertid sat højere, fordi hver beslutning og transaktion skal være økonomisk forsvarlig.

I de fleste tilfælde skaber dette en ændring i den kulturelle forventning i hele virksomheden. Dette får alle medarbejdere til at tage ejerskab og ansvar for at presse mest mulig værdi ud af hvert trin i produktionen.

Der er mange situationer, hvor det ikke giver mening at få et erhvervslån. Men hvis du griber det an på den rigtige måde, er det ikke noget at være bange for. Tværtimod kan det bruges som et strategisk værktøj til at få en virksomhed til at vokse, og det er ofte en meget billigere finansieringsmulighed end alternativerne. På grund af det konkurrenceprægede miljø i dag skal du mere end nogensinde før være dygtig til at bruge alle de værktøjer, du har til rådighed for at hjælpe din virksomhed med at opnå sit fulde potentiale. 
 

Tal med vores lånerådgivere

Tal med vores lånerådgivere og se, om vores produkter kan være en god løsning for din virksomhed, eller start en ansøgning nedenfor. Med vores erhvervsfinansiering kan du få det økonomiske råderum til at drive din virksomheds økonomi problemfrit. Anmod om et tilbud på erhvervsfinansiering og se, hvor meget kapital din virksomhed kan få. Vi tilbyder erhvervsfinansiering i form af et erhvervslån eller en kassekredit, på op til 2,5 mio. kr. med en tilbagebetalingstid på op til to år. 

 

Start en ansøgning om erhvervsfinansiering