Oprettet den 8.7.2022
Opdateret den 8.7.2022

Alternativer til banklån for små og mellemstore virksomheder

I Danmark er en rigtig stor del af vores økonomi bygget op på vores villighed til at låne penge – og ikke mindst vores mulighed for det. Både pengeinstitutter og banker har som en del af deres forretningsmodel at låne penge ud både til private og i form af erhvervslån, der mod renter skal betales tilbage i løbet af en aftalt periode. 

Men der findes faktisk alternativer til banklån, som ellers er det man traditionelt først ville tænke på. I artiklen her gennemgår vi nogle af de typiske alternativer til banklån, som kan være relevante for lige præcis dig og den situation, du og din virksomhed står i. 

Hvad er et lån? 

Før vi kommer til alternativerne til banklånet, vil vi lige give en kort definition af, hvad der præcis menes med et lån. Et lån er en ordning, hvor to parter udveksler penge. Parten, der låner pengene ud, bliver kaldt kreditor, mens parten, der låner pengene, bliver kaldt debitor – altså forholdet mellem hvem der skylder, og hvem der skyldes til. Kreditoren tager sig betalt for at stille kapital til rådighed, og det er det, der gør, at de kan låne penge ud; det koster penge at bruge likviditet, man ikke selv har. 

I mange tilfælde vil kreditoren være banken, der opstiller nogle krav til, hvad der kommer til at ske, hvis jeres låneaftale bliver misligholdt. Banken låner nemlig ikke penge ud uden at få stillet en økonomisk sikkerhed. I det private kan det betyde, at et misligholdt huslån tvinger huset på tvangsauktion. I erhvervssammenhæng kan det betyde, at de får råderet over din virksomheds lagerbeholdning, og du risikerer, at banken sælger denne under markedspris for at dække det tab, der ellers ville være forbundet med lånet fra deres side.  

Alternativer til de traditionelle banklån 

Heldigvis findes der alternativer til banklånene, hvor du og din virksomhed kan indgå i en mere fleksibel låntype. Herunder lister og uddyber vi tre af de bedste alternativer til banklån. 

Erhvervslån 

Et erhvervslån dækker markant bredere end bankernes øremærkede lån. Hvor du for eksempel med et huslån skal bruge pengene til en bolig, kan et erhvervslån bruges, hvor du mener, pengene rækker længst. De fleste virksomheder har som forretningsmål at vækste, men hvis man ikke kan rejse kapital selv, kan et erhvervslån være løsningen, der hjælper dig og din virksomhed videre til næste udviklingstrin. 

Måske kræver jeres fortsatte vækst, at I får ansat en ny medarbejder, måske skal den fysiske forretning udvides, hvilket kan kræve penge til renovering eller opkøb af nabobygningen, eller måske er det jeres lagerbeholdning, der skal polstres. Det kan også være, at jeres produktion er for langsom i forhold til den efterspørgsel, der er. Her vil et erhvervslån kunne give et økonomisk rygstød til indkøb af nyt eller mere produktionsudstyr. 

Kassekredit til erhverv 

En anden fleksibel løsning er kassekredit. Hvor du med et erhvervslån ansøger om et specifikt beløb, som i løbet af en periode skal betales tilbage+renter, er kassekredit til erhverv en løbende mulighed for at kunne bruge flere penge, end der reelt står på din firmakonto. Du kender sikkert til begrebet fra din privatøkonomi, hvis du har prøvet, at pengene en måned ikke helt slår til. Beløbet på kassekredit til erhverv er dog oftest bare af en noget anden størrelsesorden, end den er til private forbrugere. 

Ligesom det er tilfældet med erhvervslånet, står du ikke til ansvar for, hvad pengene bliver brugt på, og det er værd at tage med, at det ikke koster noget at have en kassekredit. Det, der koster noget, er at bruge den. I det øjeblik du trækker på kassekreditten, bliver der pålagt en rente til det beløb, du skal betale tilbage. Men hvor du med et traditionelt lån har underskrevet en fast låneaftale, der hver måned skal overholdes, fungerer tilbagebetalingen af en kassekredit sådan, at du skal foretage en minimumsbetaling hver måned, men kan også indbetale mere og dermed spare på renterne. 

I virkeligheden minder en kassekredit om at have et kreditkort. Du betaler dog typisk et gebyr for at have mulighed for at overtrække din konto med et kort. Derudover er der den forskel, at du med et kreditkort kan nå at dække dit overtræk, inden en given periode, typisk en måned, er udløbet. Så slipper du for at betale renter for dit lån. Ved en kassekredit betaler du renter for at tage det fleksible lån. 

Udstyrsfinansiering og leasing 

Det tredje og sidste alternativ til banklån er, hvordan man kan finansiere sit udstyr. Uanset om det er møbler og elektronik til kontoret eller en ny firmabil, du har brug for midler til, er det værd at kigge på, om der kan være en anden løsning end et banklån. 

Som nystartet iværksætter kan det være vanskeligt at rejse nok kapital til, at du ikke er nødt til at gå på kompromis nogle steder. Det kompromis kan gøre, at du ikke kommer ordentligt afsted med din forretning, og derfor er det værd at se på, om du kan have en mindre ydelse nu og her og i stedet sprede din udgift ud over en længere periode.  

Med et iværksætterlån kan du få det økonomiske fremstød, der gør, at din virksomhed får det helt rigtige udstyr, der sikrer en sund og stabil vækst.  

Ud over et iværksætterlån er også leasing blevet et populært alternativ til banklån, så du slipper for at betale en vares fulde pris nu og her. Leasing betyder egentlig at leje et produkt, fx en firmabil, mod til gengæld at overholde nogle fastsatte aftaler. Ved leasing får du altså brugsretten over en genstand mod en fast månedlig ydelse. I virkeligheden er der igen tale om et kreditor-/debitorforhold.  

Det smarte ved leasing er, at pengene ikke skal falde med det samme, men at din udgift kommer til at stå som en fast månedlig post, hvor der ikke skal stilles økonomisk sikkerhed, som en bank ellers ville have krævet. Leasing af udstyr er altså et alternativ til banklån, hvor du blot skal overholde din månedlige ydelse og derudover har det udstyr, som kan sikre, at din virksomhed lever op til sit fulde vækstpotentiale. 

Få en kassekredit eller et erhvervslån hos CapitalBox

Hos CapitalBox tilbyder vi både kassekredit og erhvervslån til små og mellemstore virksomheder. Er du interesseret, kan du sende en ansøgning og få et uforpligtigende lånetilbud. Du kan også snakke med vores lånerådgivere på 70 89 99 33 (hverdage kl 9-17) eller skrive til os på support@capitalbox.dk.

 

Send en uforpligtigende ansøgning

Ofte stillede spørgsmål om alternativer til banklån

Hvilke alternativer til banklån er der for danske iværksættere for at rejse ekstern kapital?

De fleste banker og realkreditinstitutter tilbyder gerne erhvervslån mod en økonomisk sikkerhed i din virksomhed. Der findes dog alternativer til banklån, som er langt mere fleksible, og hvor du som ejer af en lille eller mellemstor virksomhed ikke skal redegøre for, hvad du bruger pengene på. Tre af de mest udbredte alternativer til banklån er erhvervslån, kassekredit for erhverv og finansiering af udstyr samt leasing. 

Er det en god idé at få et erhvervslån?

Har du en større investering i tankerne, som vil tage lang tid at spare op til, er et erhvervslån en god løsning til dig. Med et erhvervslån kan du få op til 2.500.000 kr. udbetalt til at vækste din virksomhed for. Læs mere om erhvervslån og ansøg her.

Hvad er en kassekredit?

En kassekredit er ekstra kapital, du har adgang til, når du har brug for det. En kassekredit koster normalt ikke noget at have, den koster først noget når du begynder at trække på den. Når du trækker på kreditten betaler du renter af det beløb du har trukket, og det er det, som kan betegnes som 'prisen' på en kassekredit. 

En kassekredit fungerer som en finansiel buffer for din virksomhed, så du altid har adgang til ekstra kapital i tilfælde af, for eksempel, uforudsete udgifter.

Bliv klogere på CapitalBox' kassekredit til erhverv her.