Oprettet den 28.5.2018
Opdateret den 7.8.2018

En dag i en SMV-ejers liv

Hvis du leder en lille eller mellemstor virksomhed, ved du alt om, at det ikke er som at arbejde fra 8-16.  Det tidspunkt, hvor de fleste almindeligvis tager hjem fra arbejde, svarer ca. til en halv arbejdsdag for dem, der leder en mindre virksomhed. 

Lad os være ærlige: Selvom det er spændende at have sin egen virksomhed, er det ikke altid let eller glamourøst med de lange, uforudsigelige arbejdsdage og både skulle spille rollen som administrerende direktør, marketingchef, vicedirektør, bogholder, HR- og IT-specialist på samme tid.  Ofte lider dit helbred under det, hvilket igen kan være skadeligt for din virksomhed.

Hvordan bibeholder man fokus, når der er en uendelig mængde af opgaver?  Hvordan får du alt gjort?  Selvom det måske føles, som om det at lede en lille eller mellemstor virksomhed ligger meget langt fra et almindeligt 8-16-job, så kan du lede din virksomhed bedre, mere personligt og professionelt ved at overføre elementer fra den type arbejdsliv.

Start dagen godt

Løb, dyrk fitness eller yoga.  Uanset hvad du laver, er der ganske enkelt ikke nogen bedre måde at starte dagen på end ved at dyrke motion.  Vi ved godt, at det er fristende at blive i sengen.  Vi ved, at det nogle gange føles umuligt at forlade den varme, hyggelige dyne. 

Men den energi, du får af at dyrke motion, opvejer fuldt ud de ekstra 45 minutters søvn.  Som man siger: "Du fortryder aldrig, at du har motioneret". 

Udover de fysiske fordele sender motion også en besked til hjernen om, at du er dedikeret og disciplineret.  Det faktum, at du har klaret en vanskelig opgave så tidligt på dagen, kan have en kæmpe afsmittende effekt på andre dele af dit liv, f.eks. dit arbejdsliv.

Når du har motioneret, været i bad og spist en sund morgenmad, er du klar til at give den fuld skrue resten af dagen.

Gør det, der betyder mest

Når du ankommer på arbejdet, er det tid til at drage nytte af den adrenalin, du fik fra motionen, og energien fra morgenmaden.  Det medfører at tage sig af de vigtigste ting først.  Det er et klogt træk at bruge timerne mellem f.eks. 8.30 og 12.30 på de vigtigste ting i din virksomhed.

De vigtigste opgaver er muligvis ikke dem, du har lyst til at lave.  Faktisk er de nok de ting, du normalt vil udskyde, fordi du netop ved, at de ikke er de sjoveste. 

Igen så sender det en positiv besked til din hjerne omkring din dedikation og villighed til at smøge ærmerne op og få tingene gjort.  Desuden vil der uundgåeligt dukke nye opgaver op i løbet af dagen, og du vil have større råderum til at tage dig af de ting, der opstår.

Bring verden omkring dig ind i din dagligdag

Brug tid i frokostpausen på at dyrke dit forhold til andre mennesker.  Uanset om du spiser frokost med venner og kolleger, er det vigtigt at flytte fokus til de mere sociale aspekter ved at lede en mindre virksomhed.

Eftermiddagen er også det bedste tidspunkt at holde møder på.  Når du har dedikeret morgenen til dig selv og forretningen, kan du bruge eftermiddagen på at bringe verden udenom ind i din virksomhed – ved at holde møder med potentielle kunder eller leverandører, udforske marketingtiltag, indhente tilbud, etc.

Se fremad

Kl. 17 er et godt tidspunkt at se nærmere på, hvad der skal gøres i morgen, tjekke din kalender, lave en to-do-liste og bekræfte eller oprette møder.  Forberedelse og struktur er af største vigtighed.

Alt andet end arbejde

Gør det til et princip at forlade arbejdet kl. 18.  Ja, der er altid mere at lave.  Men i trinet ovenfor har du opstillet og prioriteret, hvad der skal gøres i morgen, og nu er det tid til at se på de øvrige ting i dit liv, som er vigtige for dig. 

Det kunne være tid med familien, spise ude, komme hjem og spille på et instrument i en time eller mødes med venner.  Uanset hvad det er, så brug et par timer på at lave andet end at arbejde i din SMV.  Eller bruge din telefon.

Hurtig indtjekning 

En time før du går i seng, kan det være formålstjenligt at tjekke din e-mail for at se, om der er dukket noget vigtigt op. Eksempelvis om bekræftelsen på en ordre, du har ventet på, er kommet. 

Tro det eller lad være, men denne indtjekning sætter ikke gang i din hjerne igen, men kan i stedet hjælpe dig med at koble fra og sikre, at du har ro i sindet og styr på tingene.

Gør dig klar til at sove 

Det er et godt tidspunkt at slappe af omkring kl. 21.  Læg dig i sengen med en bog i en halv times tid.  Eller mediter.  Formålet er at få hjernevindingerne ind i en afslappet tilstand og klar til at sove. 

Sats på at få 7-8 timers søvn hver nat, hvilket undersøgelser har vist er det optimale.  En god nattesøvn sikrer, at du vågner op i bedst mulige form dagen efter.

Når man leder en mindre virksomhed, betyder det i sidste ende, at du bruger din tid og energi klogt, så du kan lede din SMV så godt som muligt.