Oprettet den 7.3.2022
Opdateret den 10.6.2022

Verden er din – hvis du er klar til at tage springet

Kvinder er mindre tilbøjelige til at låne penge til deres virksomhed end mænd. Dette gælder ikke kun for start-ups, men også for etablerede virksomheder. Vi ser det igen og igen i branche-rapporter, og vi føler det også i CapitalBox, som udbyder af virksomhedslån.

Danmark er langt bagefter i forhold til andre OECD-lande når det kommer til andelen af kvindelige iværksættere. I OECD-lande er gennemsnitligt 8,4% af kvinder iværksættere, men i Danmark er dette tal kun 5%. Selvom trenden bliver bedre år for år, og vi især ser en større del af helt unge kvindelige iværksættere, er der stadig lang vej igen. I et samfund som har en lang historie for kamp om ligestilling, og hvilket stadig i dag er et centralt samfundsemne, kan der stadig ses tydelige forskelle mellem kønnene. I denne artikel kigger vi lidt nærmere på kvindelige iværksættere i samfundet. Der er flere store og små faktorer som kvinder overvejer, når de drømmer om at åbne egen virksomhed.

Lønmodtager eller selvstændig

For kvinder betyder de sikre vilkår som lønmodtager ofte meget, specielt når det kommer til barsel. Usikkerheden ved ens rolle som iværksætter kan afskrække mange, specielt når man stiller spørgsmålet: ’Hvordan kan jeg holde barsel når jeg skal holde en virksomhed kørende?’.

Kan man tage den samme barsel som lønmodtagere får? Mister man kontakten til sit netværk? Kan man balancere familielivet med iværksætter-rollen? Det er vigtige ovevejelser, men de kan ofte ikke besvares før man står i situationen. Så om kvinder tør risikere at tage springet, det er op til den enkelte.

 

Værdier og risikovillighed

Selvom barsel altid vil optage tid i mødres karriere, er der andre, mindre håndgribelige ting, som har indflydelse på kvinders beslutninger. Det gælder ikke kun for at opstarte virksomhed, men også som virksomhedsejere.

Kvinder bliver desværre stadig påvirket til at være mindre risikovillige end mænd, hvilket også afspejles i deres investeringer og ambitioner for nye projekter. Kvinder kan ofte føle sig forbigåede, og mange har oplevet at der bliver rettet mere respekt mod deres mandlige medarbejdere, end dem selv som virksomhedsejer.

Kulturen omkring iværksætteri er også præget af forestillinger om enormt arbejdspres og lange arbejdsdage, med lille plads til familien ved siden af. Derudover er de fleste iværksættere mænd, så der kan være langt imellem at finde andre kvinder at spejle sig i.

Der er mange faktorer som spiller ind og som man skal være afklarede med. De lange arbejdsdage føles ikke så lange når man er passioneret omkring virksomheden, og fordelen ved at være sin egen chef, er at man har fleksibiliteten til at arbejde om aftenen og tilrettelægge sammen med familielivet. Er det ikke bekymringer om et familieliv der presser, har man allerede mere frihed, men skal stadig kigge langt efter et netværk af ligesindede og de usynlige samfundsforskelle.

 

Kvinder og erhvervslån

Mænd og kvinder har praktisk set de samme vilkår for at modtage erhvervslån. Når det gælder om at finansiere en ny virksomhed, eller hjælpe en eksisterende virksomhed med en ny investering eller projekt, er det kun idéen og risikoen der tæller. Der kigges på faktuelle data om virksomheden, dens omsætning og fremtidige muligheder, og i sidste ende er det den forventede tilbagebetalingsevne som afgør lånestørrelsen.

Generelt bliver kun 20% af al opstartskapitalen i Danmark tildelt kvinder. Man kunne frygte at der er en forfordeling af lån til mænd, men det er i høj grad manglende kvindelige iværksættere som skaber denne skævvridning. 

I CapitalBox støtter vi kvindelige iværksættere, men ser alligevel, at kun lidt over 20% af vores ansøgere om erhvervslån er kvinder. Vi diskriminerer ikke på køn, men vurderer altid låneansøgning ud fra et helhedsbillede af virksomheden og den situation virksomheden står i.

 

Det kræver samfundsændringer

Ligestillingen mellem kvinder og mænd er et langsigtet mål. Kampen kæmpes indenfor mange felter, og iværksætteri og rollen som kvindelig virksomhedsejer er et af dem.

Hvad skal der til for at få flere kvinder til at tage springet og blive iværksætter? Fonden for Entreprenørskab peger på fem områder som skal forbedres, for at fremme kvindelige iværksættere i Danmark:

  1. Kvindelige rollemodeller
  2. Adgang til finansiering
  3. Adgang til netværk
  4. Kommunikation
  5. Uddannelse

I CapitalBox er vi glade for at hjælpe med adgang til finansiering. Vi tilbyder erhvervslån fra 15.000-2.500.000 kr. til små og mellemstore virksomheder. Lånet kan have en løbetid på op til 36 måneder. Der er stor fleksibilitet omkring vores erhvervslån, blandet andet kan du indfri lånet tidligt helt uden gebyr!

Er du iværksætter med udvidelsesplaner, så send en ansøgning om et erhvervslån her:

 

ANSØG NU

 

Du er ikke alene - find din inspiration her

Det kan godt virke uoverskueligt og skræmmende at springe ud som iværksætter. Specielt hvis du ikke har nogen i din omgangskreds at se op til og vejlede dig. Men du skal ikke lade det stoppe dig. Bliv inspireret af denne samling historier om danske kvindelige iværksættere. Læs med her.