Oprettet den 26.5.2020
Opdateret den 5.5.2022

Hvorfor du ikke skal stoppe marketing under en global krise

Depressionen i 30’erne, finanskrisen i 2008 og nu COVID-19 pandemien. I tider med store økonomiske problemer er virksomheder tvunget til at tage svære beslutninger. Virksomheder tyer til at skære i deres omkostninger som det første. Det sker for både små og store virksomheder, men især for de små og mellemstore virksomheder, der ikke har ekstra kapital i reserve. Det kan være helt nødvendigt at reevaluere din forretning og skære ting fra, der ikke er essentielle på nuværende tidspunkt. Mange virksomhedsejere kommer frem til, at marketing er sådan en ting. Tanken bag det er simpel: Færre mennesker køber, hvilket betyder at man ikke skal investere så meget i at promovere det man sælger. Virkeligheden er ikke så simpel. Erfaring og forskning viser at det kan give bagslag, og skabe flere problemer end det løser. 

Ifølge studier udført af Roberts (2003) og Hiller (1999), bør virksomheder investere aggressivt i marketing under en økonomisk recession. Begge studier viser at virksomheder der bliver ved med at investere i marketing, og måske endda bruger flere penge end før, klarer sig næsten lige så godt i en krise som de gjorde inden. De kommer også nemmere ud på den anden side af krisen. 

I den same boldgade forklarer Srinivasan et al. (2005) hvordan virksomheder der investerer i marketing under lavkonjunktur, ikke kun klarer sig bedre efter krisen, men også får øjeblikkeligt afkast. 

Der er mange lignende succeshistorier, der viser hvordan marketing kan hjælpe med at få det bedste ud af en dårlig situation, men som ejer af en mindre virksomhed overvejer du sikkert, om det også gælder for dig. Svaret er ja, det gør det. Faktisk er det sådan at jo mindre virksomheden er, jo større sandsynlighed er der for at det giver pote.

En mulighed for små og mellemstore virksomheder 

Det har altid været et problem at blive set og tiltrække kunder, især for små og mellemstore virksomheder, der ikke har store marketingbudgetter. Når det går godt med økonomien, er der mange virksomheder der kæmper om forbrugernes opmærksomhed. Det kan være alt for dyrt og svært for mindre virksomheder at skære igennem mængden og blive set. I krisetider skærer mange virksomheder i deres marketingbudgetter, og derfor er det et godt tidspunkt selv at investere mere – det er her du kan blive set og hørt som en mindre virksomhed.

Fordelene ved at være lille 

Udover mindre konkurrence, har små virksomheder også noget andet, som de store virksomheder ikke har – fleksibilitet. Når der er lavkonjunktur, ændrer forbrugernes mønstre, prioriteter og præferencer sig. Forbrugerne kan f.eks. købe mindre, men for den samme sum penge. Deres prioriteter skifter over til essentielle produkter og services. Ligesom virksomheder gør, reevaluerer forbrugerne deres vaner, og skærer mange ting fra, der ikke er essentielle eller nødvendige. Virksomheder skal være villige til at tilpasse sig disse ændringer, hvis de ikke vil ende i kategorien med “unødvendige” ting. Det kan være du kun skal ændre den måde din virksomhed kommunikerer dine produkter på, men det kan også være at selve produktet skal ændres for at matche forbrugernes efterspørgsel. I større virksomheder er der komplicerede bureaukratiske strukturer, der gør det svært at ændre kommunikation og produkter. Derfor er de langsommere til at tilpasse sig markedet. Små og mellemstore virksomheder er mere fleksible, og kan nemmere tage beslutninger der får dem godt igennem en krise.

Forbered dig til succes når økonomien bliver bedre 

Nogle forretningsmodeller og industrier er sværere at tilpasse end andre. Det kan være svært at handle hurtigt og tage kontrol over situationen, men det beskytter ikke kun din plads i markedet – det kan også gøre den ekstra konkurrencedygtig når konjunkturen vender. Forbrugere kan begrænse deres forbrug på mange punkter, men de begrænser ikke mængden af information de absorberer. Virksomheder der bliver ved med at kommunikere og være engagerede i en lavkonjunktur står stærkere og vokser hurtigere når forbruget stiger igen.

Tøv ikke 

Virksomheder tror ofte at de kan ”vente til økonomien bliver bedre”, og blot fortsætte der hvor de slap. Denne tilgang kan være enormt dyr. I stedet bør små og mellemstore virksomheder bruge denne mulighed til at gøre forbrugerne opmærksomme på dem, hvilket også er billigere når økonomien er nede og vende. Økonomien går op og ned, og det er de virksomheder der kan tilpasse sig og tør handle, der er succesfulde både under og efter en krise.