Oprettet den 10.6.2022
Opdateret den 4.7.2023

Opstart af virksomhed

I denne artikel giver vi dig et indblik i nogle af de ting, du skal holde dig for øje, hvis du tænker på at starte egen virksomhed, og hvad du skal være særligt opmærksom på ved opstart. I slutningen af artiklen giver vi dig desuden et forslag til finansiering, så din start af virksomhed kan komme godt fra land.

Indlægget her er ment som både inspiration og en generel tjekliste, så du har noget, du kan spørge dig selv om undervejs og altid vende tilbage til, hvis du i din opstart af virksomhed kommer i tvivl. God fornøjelse og held og lykke med din nye forretning.

Læg en plan for opstart af virksomhed

Inden du kaster dig ud i dit iværksættereventyr, er det vigtigt, at du spørger dig selv om, hvad din plan med din forretning er. Uanset om din opstart af virksomhed befinder sig på et enkeltmandsstadie, eller om I er flere til at løbe tingene i gang, er det afgørende, at du tror på, hvad du laver.

Din forretningsidé kan sagtens være hevet ud af den blå luft, men du bør altid undersøge markedet, så du er sikker på, du ikke fra dag ét bliver blæst omkuld af en uigennemtrængelig konkurrence eller forsøger at finde et hul i et allerede mættet marked.

Der er masser af spirende iværksættere i landet og på samme måde, som de gerne vil sparre med dig om deres idéer og planer, er du også velkommen til at spille bold op ad dem. Nogle gange kommer der guldkorn og vinkler tilbage på bolden, som du ikke selv havde tænkt på.

Opstart af virksomhed eller oprettelse af selskab?

Det næste, du skal tænke over, er, om du er interesseret i, at din forretningsplan legemliggøres i en virksomhed eller i et selskab. Ordene kan virke ens, men der er en ret væsentlig forskel, nemlig hvem der hæfter. I praksis betyder det, at opretter du en virksomhed, hæfter du personligt for virksomhedens økonomiske forpligtelser. Det medvirker, at kreditorer kan komme efter din privatøkonomi, hvis de ikke kan få deres penge direkte fra din virksomhed.

Med et selskab hæfter du kun i det omfang, at dine indskudte penge kan være tabt – kreditorer kan ikke røre dine private penge. Du hæfter altså kun for det indskud, du har i selskabet.

Det kunne lyde, som om det ved opstart af virksomhed bedst kan svare sig at vælge et selskab. Det kan det muligvis også, men ved oprettelse af et selskab er der andre ting end blot den økonomiske hæftelse, der er på spil. En opstart af virksomhed har blandt andet ikke et krav om startkapital, hvilket et selskab har. Har du derfor ikke den økonomiske ballast til at kalde din forretningsidé for selskab, kan en virksomhed være den rigtige løsning for dig – om ikke andet så i hvert fald til en start.

Når det kommer til virksomheder, skelner man typisk mellem to former: enkeltmandsvirksomhed og interessentskab. Forskellen ligger i, at der ved et interessentskab er minimum to ejere.

Ved selskaber skelner man mellem anpartsselskaber og aktieselskaber. Heri ligger der en endnu større forskel, end der gør mellem virksomhedstyperne. Et anpartsselskab er det mest populære, fordi indskuddet hertil kun ligger på 40.000 kr. modsat et aktieselskab, hvor man skal skyde minimum 400.000 kr. ind for at have lov til bl.a. at skrive A/S bag sit firmanavn.

Når pengene bliver større, kommer der også flere juridiske krav. Det betyder bl.a., at man årligt skal kunne fremlægge et regnskab for investorer og aktionærer, så de ved, hvordan selskabets økonomi hænger sammen, og hvad der bliver investeret i. Alle firmaer anbefales at lægge et likviditetsbudget, men for et aktieselskab er det et lovkrav at kunne redegøre for sin økonomiske formåen. Det er det til en vis grad også for virksomheder, men der er ikke samme juridiske krav for årlig regnskabsredegørelse.

Hvad skal jeg så vælge, når jeg tænker på opstart af virksomhed?

Hvad der er bedst i lige præcis din situation, er op til dit økonomiske råderum at vurdere, men rigtig mange iværksættere begynder med opstart af virksomhed for siden at skifte til et anpartsselskab på grund af den større økonomiske sikkerhed, der ligger i ikke som privatperson at risikere at hæfte for ubetalt kredit.

Efterhånden som din virksomhed vokser, kan du således overveje, om der ikke skal stå ApS bag på firmaet, eller måske endda A/S. Disse letgenkendelige forkortelser øger ofte troværdigheden hos nye investorer, evt. aktionærer og nye kunder, da de ved, der ligger et juridisk mindstebeløb bag.

Har du ikke planer om at gøre din forretningsidé til mere end en hobbyvirksomhed, kan det være det bedste for dig at nøjes med at have en virksomhed. Så slipper du for de lovpligtige krav og indskud af selskabskapital.

Bogholderi og regnskab ved opstart af virksomhed

Selvom der ved enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber ikke er et lovkrav om årlig fremlæggelse af et regnskab for investorer, er der stadig lovkrav om, at du indberetter moms og skat til skattevæsenet. Du er ikke forpligtet til at ansætte en bogholder eller en revisor, men mange gange kan den udgift godt svare sig, så du selv i stedet kan lægge din energi i den forretningsplan, der oprindeligt gjorde, at du overvejer at starte som iværksætter.

Lovgivningen foreskriver, at du skal kunne dokumentere dine indtægter og udgifter. Selvom du kun er i opstarten af virksomheden, skal du alligevel gemme kvitteringer og bilag, så du kan bevise over for skattevæsenet, at der er overensstemmelse mellem, hvad du har opgivet, og hvad dine aktiver vidner om. Regnskab og bogføring skal således stemme overens med lovgivningen.

Husk også de nødvendige erhvervsforsikringer til din virksomhed.

Tilladelser ved opstart af virksomhed

Når du gennemgår din forretningsidé, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken branche du bevæger dig ind i. Overvejer du fx at importere kaffe til landet, skal du søge om tilladelse til, at dine lokaler er anvendelige til opbevaring af fødevarer. Derudover skal du have en importtilladelse.

Andre brancher kræver andre tilladelser, og det er dit ansvar ved opstart af virksomhed at sikre, at alle de korrekte tilladelser er indhentet og forbliver levet op til.

Erhvervslån til nye virksomheder med CapitalBox

Som forretningsdrivende og iværksætter er det dyrt at holde forretningen kørende. Særligt opstarten af virksomheden kan være økonomisk vanskelig. Derfor kan du hurtigt og simpelt tage et iværksætterlån hos CapitalBox, så du kan fokusere på driften og væksten i forretningen. Alle virksomhedsformer kan søge om iværksætterlånet, så længe virksomheden har været i drift i mindst 6 måneder.

Du behøver ikke stille sikkerhed for lånet, og du kan bruge pengene på fx at ansætte en ny medarbejder, øge lagerbeholdningen eller købe nabolokalet, så den fysiske butik kan udvides.

Med et erhvervslån kan du få det økonomiske rygstød, der gør, at du kommer hurtigere og bedre fra land.

 

Ansøg om et iværksætterlån

 

 

Ofte stillede spørgsmål om opstart af virksomhed

Hvad er en virksomhed?

En virksomhed er et økonomisk foretagende, der sælger eller producerer varer og/eller servicer. Teknisk skelnes der mellem virksomhed og selskab, hvor de væsentligste forskelle ligger i økonomisk hæftelse samt selskabskapital.

Hvad koster det at starte en forretning?

Opstart af virksomhed har ikke et krav om startkapital, mens et anpartsselskab kræver minimum 40.000 kr. i indskud, og et aktieselskab kræver 400.000 kr.

Hvor skal jeg begynde, hvis jeg ønsker at starte min egen forretning?

Et godt sted at starte er med en simpel markedsanalyse. Stil dig selv spørgsmål som, hvor svært er markedet at komme ind på, har du et produkt eller en tjeneste, som markedet ikke allerede er oversvømmet med, og hvor meget energi er du villig til at lægge for at komme godt i gang? Du kan også med fordel opsøge iværksætternetværk for at høre, hvad de synes om din forretningsidé.

Hvilken firmatype skal jeg vælge?

Det kan du kun selv svare på. Mulighederne er uendelige i et velstående land som Danmark: Fødevarer, smykker og tøj er nogle af de helt populære valg, men ofte kommer de bedste iværksætterfirmaer fra mennesker, der er villige til at dyrke deres passion på fuld tid. Overvej med dig selv, om du virkelig brænder for din idé, eller om din idé ender med at brænde dig ud.

Hvordan finansierer jeg min virksomhed?

Er du i godt inde i opstarten af din virksomhed og har brug for mere kapital til at drive og udvikle forretningen, kan du tage et erhvervslån. CapitalBox har en fordelagtig løsning til iværksættere, der fx ønsker lån til enkeltmandsvirksomheder eller lån til et aktieselskab.