Oprettet den 14.10.2021
Opdateret den 10.6.2022

Guide: Få styr på din virksomhed med en forretningsplan

Går du og drømmer om at starte en virksomhed? Så kan du med fordel få styr på din forretningsplan. Planen kan hjælpe dig med at føre din forretningsidé ud i livet. Den er nemlig på mange måder et værdifuldt værktøj, der kan give dig struktur. Med en forretningsplan kan du få styr på væsentlige forhold omkring opstarten af din virksomhed.

Her på siden kan du læse mere om, hvordan du som iværksætter kan få stor glæde af en forretningsplan. Vi giver dig et indblik i de vigtigste dele af planen. 

 

Hvad er en forretningsplan?

Inden vi kigger nærmere på indholdet af planen, er det en god idé at forstå, hvad en plan over din forretning overhovedet er. Helt konkret er det en plan for, hvordan du vil drive din virksomhed. Den fungerer derfor som virksomhedens grundlag, så du ikke mister overblikket over de planer, du har i forbindelse med virksomhedens udvikling.

Når du har en forretningsplan, kan du følge med i udviklingen af din virksomhed. For at få mest muligt ud af planen, bør den derfor altid tage udgangspunkt i virksomhedens situation. I forbindelse med udarbejdelse af planen bør du derfor tage højde for din virksomhedsform. Der er nemlig forskel på, om du ønsker at oprette eksempelvis et anpartsselskab eller en enkeltmandsvirksomhed. 

 

Hvorfor skal du lave en forretningsplan?

Som iværksætter kan du sikkert nikke genkendende til, at der kan være mange tanker om driften og udviklingen af din virksomhed. Derfor er det en rigtig god idé at have en forretningsplan, så du ikke mister overblikket.

Med en skarp plan for din forretning kan du blandt andet forbedre virksomhedens likviditet. Likviditet beskriver en virksomheds evne til at reagere på pludselige, kortsigtede udgifter.Her kan en forretningsplan hjælpe dig med at træffe beslutninger i tide, så du kan styrke din virksomheds fremtid. 

 

Hvad skal jeg huske i en forretningsplan?

Det kan være svært at komme med én skabelon til en forretningsplan, da det i virkeligheden afhænger af virksomhedens type. Ikke desto mindre er der nogle generelle punkter, som du som minimum bør have med:

1.    Resumé

Sørg for at have et resumé, der giver et overblik over, hvad planen for din forretning indeholder. Du bør eksempelvis beskrive, hvem der er ejere af virksomheden, samt hvad virksomheden sælger. 

2.    Præsenter idéen/produktet

Umiddelbart efter resuméet bør du beskrive din forretningsidé så detaljeret som muligt. Du kan eksempelvis beskrive, hvordan din idé/produkt adskiller sig fra konkurrenter på markedet. 

3.    Beskriv dine forudsætninger

I dette punkt bør du klarlægge, hvilke ressourcer du har til at kunne drive virksomheden. Her kan du med fordel også beskrive, hvilken form for hjælp du eventuelt har brug for, for at kunne drive din forretning optimalt. 

4.    Markedsanalyse

Din forretningsplan skal indeholde en beskrivelse af markedet. På den måde kan du være sikker på, at du har styr på den aktuelle konkurrencesituation. Du kan eksempelvis undersøge, hvor mange potentielle kunder der er på markedet. 

5.    Markedsføring

I dette punkt skal du forklare, hvordan du har tænkt dig at markedsføre dit produkt eller ydelse til kunden. Det er en god idé at beskrive dine tiltag punkt for punkt. 

6.    Ledelse

I forlængelse af afsnittet om dine markedsføringsplaner kan du med fordel beskrive, hvem der ejer virksomheden. Her bør du også beskrive, hvis der eventuelt er eksterne aktører, som kan have betydning for, om ydelsen eller produktet bliver solgt. 

7.    Udvikling

Du skal have et afsnit, hvor du beskriver dine forestillinger om virksomhedens udvikling. Her kan du eksempelvis beskrive, hvor du forestiller dig, at din forretning er om 5 år. Sæt nogle delmål for virksomheden, så det bliver mere konkret for både dig og interessenter. 

8.    Budget

Det er nok ikke nogen overraskelse, at det er vigtigt at have styr på økonomien, når du skal starte en virksomhed. I dette punkt skal du derfor klarlægge, hvordan du vil finansiere din virksomhedsopstart. Hvis du eksempelvis har brug for at låne penge i banken, bør det også fremgå her. 

Som sagt er det forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvilke punkter der er relevante at have med i en forretningsplan. Derfor skal du altid tage udgangspunkt i nogle afsnit, som passer til dine ønsker og behov.  

 

Om forretningsplaner og finansieringsmuligheder 

Jo mere detaljeret en plan, jo bedre. På den måde får du et mere realistisk bud på, hvordan din forretningsidé kan udvikle sig. Derudover kan en veludarbejdet plan få din forretning til at fremstå mere professionelt, hvilket kan være særlig fordelagtigt i forbindelse med en virksomhedsopstart. Det viser nemlig, at du har gjort dig grundige overvejelser om dine planer for virksomheden. 

Det kan desuden være en fordel at opdele din forretningsplan i punkter. Hvis du eksempelvis får brug for et erhvervslån, vil du være godt forberedt over for din bank, hvis du hurtigt og nemt kan udplukke de mest relevante punkter. 

 

Fordele for iværksættere ved at lave og følge en forretningsplan

Der er mange fordele for iværksættere ved at bruge en plan til at drive sin forretning. Først og fremmest bliver stiftelsen af din virksomhed mere overskuelig, da du får mulighed for at reflektere over de mange forhold, som du bør tage stilling til. 

Derudover er en forretningsplan også nødvendig, hvis du får brug for lån til opstart af virksomhed. Virksomhedslån kræver nemlig typisk, at du kan overbevise banken om, at de bør finansiere din idé. Med et erhvervslån beregner banken ofte, hvor meget du kan låne på baggrund af din plan.

Der findes forskellige former for lån til virksomheder. Hvis du gerne vil slippe for et erhvervslån med rente, kan du overveje at få et erhvervslån uden sikkerhed. I modsætning til et lån mod sikkerhed garanterer du, at du personligt vil betale gælden, hvis din virksomhed misligholder lånet.