Oprettet den 1.12.2021
Opdateret den 6.5.2022

NemID bliver til MitID – hvordan påvirker det virksomheder?

Et årti efter at NemID blev lanceret, er det nu tid til at sige farvel og byde MitID velkommen. Men hvad betyder ændringen for virksomheder, iværksættere og lignende? Og hvorfor skal NemID skiftes efter så mange år? 

Her på siden bliver du klogere på, hvorfor NemID bliver udskiftet, og hvad det kommer til at betyde for virksomheder.  

 

Farvel og tak til NemID 

Danmark står overfor en af de største digitale opdateringer nogensinde, når NemID erstattes med MitID. Efter mere end 10 år bliver den nuværende digitale identitet, NemID, udskiftet med en ny løsning: MitID.  

NemID blev lanceret i 2010 som en af de bedste digitale identitets-løsninger i verden. Der er dog sket meget siden lanceringen, og der kommer kun til at ske mere i fremtiden. Derfor er det nødvendigt at opdatere løsningen, så alle fremtidige NemID-brugere er bedre sikret på internettet, når de fx skal interagere med banker og det offentlige i Danmark. 

Dermed siger vi altså pænt farvel til NemID, der har været indgangsnøglen for alle borgere og virksomheder, som har haft brug for eksempelvis at foretage erhvervslån eller hente oplysninger fra det offentlige. 

De første danske borgere er begyndt at bruge MitID privat, mens MitID Erhverv forventes at blive introduceret i foråret 2022.

 

Hvad er MitID? 

MitID er Danmarks nye og sikre digitale identitet, men i realiteten er det en simpel opdatering af NemID’s infrastruktur. Virksomheder skal altså interagere anderledes med MitID end med den gamle løsning. 

NemID er kendetegnet ved at være opdelt i to overordnede systemer: et til offentlige myndigheder og private tjenesteudbydere og et andet til banker. Derudover er alle i direkte interaktion med NemID. Her ligger sikkerhedsrisikoen og den største ændring.  

I fremtiden bliver det kun certificerede MitID-brokere, der kan interagere med MitID. Dermed reduceres risikoen for sikkerhedsbrud. Ydermere tillader MitID en langt større fleksibilitet i forhold til at interagere med systemet. 

MitID bliver til et strategisk aktiv for virksomheder, fordi det kan tilpasses den enkelte virksomhed - noget, som ikke har været muligt med NemID. 

 

Ikke flere nøglekort med MitID 

En af de store forskelle på MitID og NemID er, at nøglekortet bliver skrottet.  

MitID er en app, der fungerer på både smartphones og tablets.  

Du kan dermed se frem til at overføre penge, logge ind på digitale selvbetjeninger og alt muligt andet med bare et enkelt swipe.  

Har man ikke mulighed for at bruge appen, bliver det muligt at bruge en kodeviser og en kodeoplæser. 

 

Større digital sikkerhed 

Introduktionen af MitID kommer også til at gøre en forskel i forhold til digitalt identitetstyveri.  

Når dit MitID bliver brugt, får du besked på sms eller e-mail. På den måde bliver det markant sværere at begå identitetstyveri. Dette er endnu en af de store sikkerhedsopdateringer, som adskiller MitID fra NemID.  

 

Sådan skal virksomheder forholde sig 

Virksomhedsejere, iværksættere og andre med fuld tegningsret i en virksomhed, der i dag benytter deres private NemID i forbindelse med deres forretning, kan i fremtiden bruge MitID, når de skal bruge digitale services i forbindelse med deres virksomhed. 

I dag hedder løsningen ”NemID Privat til Erhverv”, men dette bliver ændret til ”MitID Privat til Erhverv”. 

Du vil altså ikke opleve den store forskel, når du skifter fra NemID til MitID.  
Du kan også se frem til MitID Erhverv, som gør hverdagen lettere for virksomheder. Læs mere om dette senere i artiklen. 

 

Hvordan får man MitID? 

Hvis du allerede har NemID, skal du ikke gøre noget aktivt for at få MitID. Når det bliver din tur til at få MitID, modtager du nemlig en besked fra din bank. Den får du enten i din mobil- eller netbank eller i din Digital Post. Du skal være logget ind på mobil- eller netbanken for at læse beskeden. 

Herefter har du 30 dage til at få MitID. Du skal kontakte din bank, hvis du har brug for hjælp til at få MitID. 

 

Skal man have MitID? 

I lighed med NemID, er det ikke et krav at have MitID. Dog bliver NemID lukket ned i fremtiden, så hvis du vil fortsætte med at betjene dig selv på internettet, skal du skifte til MitID.  

Derudover er det et krav fra de fleste långivere, at man har NemID, da det bruges til at identificere virksomhedsejere i forbindelse med erhvervslån. Det samme bliver tilfældet for MitID. Så skal du låne penge til erhverv, skal du i fremtiden have MitID. 

 

Krav til at få MitID 

For at få MitID skal du have NemID og have dansk opholdstilladelse eller være studerende i Danmark. Derudover skal du være 13 år eller ældre og have gyldig legitimation. 

Der er en række tekniske krav til de enheder, som du ønsker at have MitID-appen på. 

Enheden skal have et operativsystem og en browser, som kan understøtte MitID og MitID-app. Heldigvis fungerer MitID-appen på de fleste smartphones. 

Fra d. 1. juni 2021 er disse kombinationer understøttet på smartphones og tablets: 

  • Apple iOS 12, 13 og 14 der har den seneste udgave af Mobile Safari, in-app (SFSafari View Controller) internetbrowser og Google Chrome. 
  • Google Android 7, 8, 9, 10 og 11 med den nyeste udgave af Google Chrome, samt in-app (Custom tabs) eller Samsung Browser 14 browser. 

MitID-appen kan ikke installeres, hvis du har jailbreaket din mobiltelefon. Det skyldes, at appen kun kan bruges på enheder, hvor sikkerhed er garanteret. 

På Huawei-telefoner kan appen kun hentes fra Apple Appstore og Google Play. AppGallery understøttes ikke på nuværende tidspunkt.  

 

MitID Erhverv til din virksomhed 

Hvad kan du som virksomhed se frem til med MitID erhverv?

Hvis du i dag bruger NemID Privat til Erhverv, overgår du blot til MitID Privat til Erhverv, men i maj 2022 lanceres MitID Erhverv i en pilotfase.  

I første omgang tilbydes virksomheder tre medarbejdersignaturer. MitID Erhverv erstatter NemID-medarbejdersignatur. 

Med MitID Erhverv skal I fremover administrere brugere, tildele rettigheder og give fuldmagter via MitID Erhverv.  

Løsningen giver en nemmere digital hverdag, da alt foregår ét sted. Oprettelse og administration af brugere foregår i MitID Erhverv, og du får på den måde en mere effektiv drift. 

Med MitID Erhverv skal der ikke længere bruges nøglefiler. I fremtiden bliver det muligt at bruge sit private id i erhvervssammenhæng. Det kræver dog, at både virksomheden og brugeren tillader og accepterer vilkårene for brug af privat identifikationsmiddel. 

Det er kun identifikationsmidlet, der kan bruges til erhverv og privat. Erhvervsidentiteten og den private identitet er altid adskilt. Der bliver ingen sammenblanding. 

 

Iværksætter eller enkeltmandsvirksomhed 

Er du alene om at repræsentere din virksomhed, kan du i fremtiden bruge dit private MitID til erhverv med løsningen MitID Privat til Erhverv.  

Det kræver blot, at du godkender vilkår for MitID Erhverv, når du første gang logger ind med dit MitID på en tjeneste som eksempelvis skat.dk eller virk.dk. 

Hvis I er flere i virksomheden, skal I fremover bruge MitID Erhverv. 

 

Hvad betyder det for virksomheder? 

Det nye MitID Erhverv skulle gerne give en nemmere hverdag og arbejdsgang for virksomheder og iværksættere, da al administration af brugere og rettigheder bliver centraliseret i MitID Erhverv. 

Overgangen til MitID og MitID Erhverv sker gradvist, og man fastholder NemID medarbejdersignatur indtil MitID Erhverv er gennemtestet og implementeret. Derfor kommer den enkelte virksomhed ikke til at opleve udfordringer eller lignende i skiftet fra NemID.  

Senest d. 30. juni 2022 vil man være overgået til MitID.