Oprettet den 27.3.2020
Opdateret den 15.7.2022

Hvad er cashflow? Den komplette guide

Forståelse og styring af cashflows er en af dine vigtigste opgaver som virksomhedsejer. For at drive en succesrig virksomhed skal du altid holde øje med dit cashflow. Hvis du vil lære mere om vigtigheden af at opretholde et stabilt cashflow og hvordan du effektivt håndterer det, skal du læse vores komplette guide om cashflows i små og mellemstore forretninger. 

Hvad er cashflow? 

Cashflows (også kaldet pengestrøm) måler hvor mange penge der bevæger sig ind og ud af din virksomhed i en bestemt periode. I store træk indbringer virksomheder penge gennem salg, finansiering og afkast på investeringer - det kaldes cashflowing. Virksomheder bruger penge på forsyninger og tjenester såvel som forsyningsselskaber, skatter, lånebetalinger og andre regninger der strømmer ud. 

En forretnings cashflow kan enten være positivt eller negativt. Hvad betyder det nøjagtigt? 

 • At have et positivt cashflow betyder at der er flere penge der kommer ind i din virksomhed, end der kommer ud af din virksomhed. 
 • At have et negativt cashflow betyder at flere penge kommer ud af virksomheden, end der kommer ind. 

Den nemmeste måde at tænke på cashflow er at tænke på det samlede beløb, der flyttede ind eller ud af din virksomheds bankkonto i løbet af en måned. Hvis du afslutter måneden med flere kontanter i banken end da du startede, er din virksomhed cashflowspositiv. Hvis du har mindre kontanter i slutningen af måneden, havde din virksomhed et negativt cashflow. 

 

Hvorfor er cashflow så vigtig for SMV'er? 

Cashflow er meget vigtigt for at få succes i enhver virksomhed, men især for en SMV. Mangel på tilgængelige penge er en af ​​de mest almindelige årsager til at virksomheder mislykkes. Selv de mest succesrige virksomheder kan hurtigt finde sig selv i problemer, hvis deres kontanter er bundet op på sene eller ubetalte fakturaer, og de ikke længere kan betale deres regninger. 

De fleste forretningsejere støder på vanskelige perioder med deres cashflow i opstarten, når deres forretning vokser. Når de opretter deres forretning vil virksomhedsejere have mange udgifter, men ingen klienter eller kunder til at skabe en indkomststrøm. Derfor er det meget vigtigt at overveje din cashflow situation fra begyndelsen, og sikre dig at du har en hurtig adgang til penge. Det kan f.eks. være en opsparing eller at få driftskapital via hurtig finansiering. Så kan du holde dig i gang, imens du venter på at pengene begynder at strømme ind. 

At holde øje med dit cashflow er en anden vigtig opgave, især hvis din virksomhed er sæsonbestemt. Hvis du har et stort udsving i indkomst på forskellige tidspunkter af året, skal du spore og styre dit cashflow nøje. Selv om det kan være vanskeligt at administrere cashflows i denne type forretninger, kan det lade sig gøre. 

At have et positivt cashflow betyder at din virksomhed vil være bedre forberedt til tider med økonomisk nød, såsom en recession. At styre cashflows er kritisk for enhver virksomheds succes, fordi det giver dig mulighed for at: 

 • Foretage informerede økonomiske beslutninger 
 • Forbedre din forretningsmodel 
 • Betale gæld 
 • Geninvestere i din virksomhed 
 • Indstille fordelagtige prisniveauer 
 • Skalere vækst som du kan opretholde 
 • Returnere penge til aktionærerne 
 • Planlægge salg eller succession af din virksomhed 

 

 Udfordringer for cashflower

Her er nogle af de mest almindelige cashflow-problemer for små virksomheder: 

 • Overforbrug: Det er en spændende proces at få din virksomhed i gang så hurtigt som muligt, og gøre den til den absolut bedste den kan være. Nogle erhvervsejere bruger imidlertid alt for mange penge ved at købe varer og tjenester, som de ikke har brug for eller ikke har råd til endnu. 
   
 • Fakturaer der betales langsomt: De fleste virksomheder får ikke straks betaling for deres arbejde. Sådan får du hurtige betalinger: 
  • Angiv forfaldsdato på dine fakturaer. Det øger din chance for at blive betalt til tiden. 
  • Medtag klare betalingsbetingelser på din faktura, og hvad der vil ske, hvis kunden ikke betaler til tiden. Hvis du lægger betalingsbetingelser på din faktura, er dine kunder 1,5 gange mere tilbøjelige til at betale til tiden. 
  • Gør det nemt for dine kunder at betale. Hvordan dine kunder vil betale, skal kunne fungere for dig. 
    
 • Overskydende beholdning: At have en for stor lagerbeholdning binder kapital der ellers kan investeres i andre områder af virksomheden. Ud over de oprindelige udgifter til lager, bærer du også de løbende omkostninger ved at holde denne beholdning og holde den i en salgbar stand. 
   
 • Høje administrative omkostninger: Høje administrative omkostninger er især udfordrende, fordi de er vedvarende. Disse udgifter påvirker dit cashflow hver dag, indtil problemet er rettet. 
   
 • Dårlige indsamlingsstrategier: Indsamlinger er ofte det sidste nogen ønsker at gøre, men udestående saldo kan påvirke cashflowet alvorligt, og holde din virksomhed tilbage. Ved at implementere indsamlingsstrategier og vedtage indsamlinger af bedste praksis for din virksomhed, kan du forbedre sandsynligheden for at du får betalt til tiden eller endda på forhånd. 
   
 • For overdreven optimistisk prognose: For at mindske risikoen for at komme til kort, skal du tage en konservativ tilgang til prognoser. Optimistisk prognose kan føre til overforbrug eller dårlig forberedelse, som kan efterlade din virksomhed sårbar over for alvorlige problemer. 
   
 • Dårligt bogholderi: Uanset om det skyldes mangel på tid og ressourcer, eller at man bare forstår kernen i bogførings- og regnskabskoncepter, kæmper mange virksomhedsejere med at styre deres bogholderi. Det er dog vigtigt at holde din virksomheds økonomi opdateret og nøjagtig. 

Imens cashflows er unikke for hver virksomhed, er det vigtigt at forstå det grundlæggende og hvordan du analyserer din lille virksomheds cashflow, for at forbedre din virksomheds styring af cashflow. 

 

Sådan administreres dit cashflow

Her er nogle af de mest almindelige cashflow målinger du kan udføre, for at være opmærksom på og for at forhindre problemer med dit cashflow: 

 • Opret en opgørelse over dine cashflows. 
 • Forudsig dine indtægter og udgifter.
 • Planlæg forud. 
 • Analyser dine betalingsbetingelser. 
 • Vælg hvem du handler med meget omhyggeligt. 
 • Sæt forventninger til dine kunder, og gør konsekvenser tydelige i dine kontrakter. 
 • Skab solide forhold til dine klienter. 

Du kan bruge et likviditetsbudget til at holde styr på dit cashflow. Læs mere om likviditetsbudget og download en skabelon her.

 

Sådan opretholdes et sundt cashflow 

Selv når du er kommet på rette køl og har opnået et positivt cashflow, skal du ikke lade det falde ud af din radar. For at opretholde et sundt cashflow skal du: 

 • Overvåge dit cashflow regelmæssigt. Som med dine andre regnskaber skal du gennemgå din cashflow opgørelse hver periode. 
 • Åbn en kreditlinje til nødsituationer. Det kan hjælpe dig med at forbedre dit cashflow hurtigt ved at sikre dig en kreditlinje, der har din ryg i tilfælde af problemer med cashflow. CapitalBox erhvervslån kan fungere nøjagtigt som en kreditgrænse for din virksomhed. I hele kontrakten kan du få adgang til ekstra driftskapital til uforudsete udgifter. 
 • Kræve delvis betaling på forhånd. Imens opstilling af vilkår for dine klienter er en måde at forbedre opsving på, kan du også kræve indskud eller delvis forudbetaling for større ordrer, for at reducere tilgodehavender. 

Nøglen til god styring af cashflows er at have en proaktiv tilgang. På den måde kan du beskytte din virksomheds levebrød i stedet for at prøve at finde en måde at gendanne den på. 

 

Ansøg om erhvervsfinansiering og få et bedre cashflow

 

Generelle regler for et sundt cashflow 

Håndtering af de daglige aspekter i din virksomhed, oveni håndtering af finanser og skatter, kan være drænende og føre til fejl, du simpelthen ikke har råd til. Generelt er der få regler, som enhver virksomhedsejer skal huske for at hjælpe med at opretholde et sundt cashflow. 

 • Fokuser først på cashflowet, ikke overskuddet 
 • Udgifter må aldrig overstige eksisterende kontanter 
 • Opret kontante backups for at hjælpe med at udligne underskud 
 • Jo hurtigere du vokser, jo flere kontanter har du brug for 
 • Overvej nøje eventuelle investeringer 
 • Overdriv ikke lagerbeholdningen 
 • Opbyg ikke stor gæld, som du ikke har råd til på lang sigt 

At få din virksomhed til at vokse kræver let tilgængelige kontanter. Derfor bør opretholdelse af et sundt cashflow være et af dine vigtigste mål. 

 

På udkig efter en finansiel partner, der hjælper din virksomhed med driftskapital? 

Hos CapitalBox forstår vi din virksomhed. Vi oprettede CapitalBox for at levere driftskapital til din virksomhed, når du har brug for det. Vi giver hurtige, nemme lån på op til 2,5 mio kr.

Du kan stole på CapitalBox for hurtige og ukomplicerede erhvervslån. Vi er stolte af at kunne tilbyde et hurtigt, effektivt og fleksibelt erhvervslån.

Vi forstår at tid er penge, og derfor kan du udfylde en ansøgning på få minutter. Den gennemsnitlige ansøgning godkendes inden for en arbejdsdag, og du modtager arbejdskapitalen den følgende dag. 

 

ANSØG NU

 

Forbedr din likviditetssituation med fleksibel virksomhedsfinansiering

Tal med vores lånemedarbejdere og se, om vores produkter kan passe til din virksomhed, eller start en ansøgning nedenfor. Med vores erhvervsfinansiering kan du få det økonomiske råderum til at drive din virksomheds økonomi problemfrit.

Ansøg om et tilbud på erhvervsfinansiering og se, hvor meget kapital din virksomhed kan få. Vi tilbyder erhvervsfinansiering i form af et erhvervslån eller en kassekredit, på op til 2,5 mio. kr. med en tilbagebetalingstid på op til 2 år.

 

Begynd en ansøgning om erhvervsfinansiering