Oprettet den 2.10.2019
Opdateret den 20.5.2021

Det Grundlæggende Omkring Lån Til SMV'er

Det kan være en afskrækkende proces at beslutte, hvornår og hvordan man vil have et erhvervslån. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være så kompliceret. Inden du begynder, er det en god idé at vide, hvilke muligheder, der er tilgængelige for dig, og hvad der kræves af dig. Læs vores guide om lån for at forstå, hvordan man sammenligner erhvervslån og undgår gætværk.

 

Hvorfor er SMV'er vigtige?

Din virksomhed spiller en vigtig rolle. En SMV – eller en lille til mellemstor virksomhed – defineres ud fra antallet af medarbejdere og ofte efter omsætning eller samlet balance. EU angiver 250 medarbejdere som den øvre grænse for, hvad der udgør en mellemstor virksomhed, mens USA inkluderer dem med op til 500 medarbejdere. Typisk vil en virksomhed inden for denne definitionsramme være en virksomhed med færre end 50 medarbejdere.

Med det in mente – har Europa-Kommissionen fremlagt følgende citat: "I 2015 repræsenterede virksomheder med færre end 250 personer 99 % af alle virksomheder i EU", herudaf er omkring 94 % er uafhængige virksomheder, der ikke kontrolleres af eller kontrollerer andre virksomheder.

Lignende statistik kan findes i mange lande – det er ikke overraskende, at en virksomhed som din i sandhed får verden til at fungere. Dog er en af de største faktorer, der forhindrer vækst, vanskeligheden ved at få adgang til den nødvendige finansiering samt sikre lån.

 

Hvorfor tage et lån?

Måske er du klar til at øge din vækst, eller måske mangler du arbejdskapital. Der er mange grunde til, at en pengetilførsel kan hjælpe din virksomhed. Eksempelvis hvis du har brug for at ansætte medarbejdere, eller hvis du skal købe udstyr eller inventar men ikke har penge nok.

At skaffe sig nye aktiver er ikke gratis, men det er en vigtig beslutning at tage det næste skridt. Små eller mellemstore virksomheder af alle slags kan drage nytte af arbejdskapital eller finansiering af udstyr, hvad enten de er inden for bygge- eller ejendomsbranchen, leveringsservice, detail, eller endda rengøringssektoren.

 

Undersøg, om du er berettiget til et lån

Nu da du ved, at et erhvervslån vil være en god mulighed for din virksomhed, bør du undersøge vigtige faktorer, der har indflydelse på, hvilke slags lån, du kan være berettiget til. Er din virksomhed fortsat på idéstadiet? Er du klar til at vækste din start-up, eller har din virksomhed eksisteret i mange år?

Aktiver er en faktor, når man afgør, om det er muligt at få et sikret lån (et, der er bakket op af aktiver) eller et usikret lån, der ikke kræver aktiver, men i stedet bruger andre kriterier så som finansiel sundhed og omsætning.

I den forbindelse kan nogle SMV-lån give mere fleksibilitet, hvilket betyder, at faktorer så som den tid, virksomheden har eksisteret, samt omsætning og kreditværdighed, i høj grad medregnes. Dette kan lette byrden af påkrævet sikkerhedsstillelse eller endda gøre dig berettiget til et usikret lån.

 

Traditionelle lån

Det første sted, som mange SMV'er undersøger når der skal optages et lån, er en bank. I disse tider er det dog svært at tage et lån i en traditionel bank pga. strenge lånepolitikker. Banker er pålidelig pengekilder, men processen kan være langtrukken med meget papirarbejde, samtaler og mange personlige fremmøder.

Mange forretningsrådgivere anbefaler at have et tæt forhold til din bank, hvilket kan hjælpe dig i fremtiden med at blive i stand til at finde økonomiske løsninger og strømline processen i at få et erhvervslån. Mange faktorer kan have indflydelse på din låneberettigelse – herunder kredithistorik, hvor længe du har været i gang, historik med banken selv og andre finansielle sundhedsindikatorer.

 

Økonomisk støtte og bevillinger til små virksomheder

Som nævnt, så regnes små og mellemstore virksomheder som en vigtig del af verdens økonomi. Det betyder, at mange institutioner prøver at gøre deres for at hjælpe SMV'er med at få adgang til den finansiering, de har brug for.

Meget af den finansielle støtte kommer i form af bevillinger eller andre støtteprogrammer. Disse finansielle muligheder tilbydes af lokale eller regionale regeringsaktører og -institutioner, der er etableret for at støtte SMV'er. Fordelen er, at hvis du er berettiget, så kan det være en fremragende måde at kickstarte din virksomhed på eller udføre relateret research eller et nyskabende erhvervsprojekt.

Ligesom banklån kræver disse, at man opfylder strenge kriterier og leverer en masse papirarbejde. Derudover er disse muligheder for erhvervsfinansiering ikke nødvendigvis tilgængelige for hvilken som helst virksomhed. Disse programmer bruges ofte i specifikke brancher så som landbrug, teknologi eller miljø.

 

Sammenlign alternativer til lån

Måske har du ikke informationen eller den nødvendige tid til at få et lån fra en traditionel bank, eller også er du ikke berettiget til statslig støtte til små virksomheder. Heldigvis er der andre muligheder – fra klassiske lån og kontantforskud til kreditbevillinger.

Både banker og specialiserede erhvervsudlånere tilbyder forskellige typer erhvervslån, der kan have en tilbagebetalingsperiode på alt fra måneder til år afhængig af lånevirksomheden og dine finansielle behov. Mange lån kræver en eller anden form for sikkerhedsstillelse, men der er mange måder at gøre rede for det på. Eksempelvis vil aktivbaseret finansiering sikre lånet med virksomhedsaktiver, eller også vil et pengestrømslån medregne den forventede pengestrøm.

En lignende type lån er fakturafinansiering. Dette er en mulighed, der betyder at ubetalte fakturaer (så som fra dine kunder) vil blive regnet med i det større finansielle billede. Ulempen ved fakturafinansiering er, at når den udestående faktura er betalt, vil udlånere ofte kræve en procentdel af disse penge oveni de øvrige udgifter for servicen.

En anden mulighed er en "hurtige penge"-løsning. Erhvervsdrivendes kontantforskud er ikke lån som sådan, men en mulighed for at virksomheder med dårlige kreditscore kan kvalificeres på baggrund af fremtidige kreditkortsalg. Selvom disse forskud har tendens til at være lettest at få, er det værd at være opmærksom på vilkårene for at finde ud af, hvor meget du skal betale for denne service.

På samme måde kan man bruge et mikrolån eller kviklån til at få hurtige penge. Men med alle de tilgængelige muligheder for at få lån er det klogt at overveje et lån, der er rettet mod en virksomhed frem for kundefinansiering.

 

Online lån

Nu om dage er der masser af online udlånere. I stedet for at skulle gennemgå stakkevis af papirarbejde så er mere strømlinede ansøgningsprocedurer og hurtigere transaktionstider ved at blive mere og mere udbredte.

Som med enhver vigtig finansiel beslutning bør man lave sin research, og læse det der står med småt for at finde ud af, hvad der passer bedst til sin virksomhed. En veletableret online udlåner for virksomheder kan gøre livet lettere og give et lån, der er skræddersyet til din virksomheds behov.

 

Rentesatser for lån

Erhvervslåns rentesatser er et nødvendigt aspekt af ethvert lån, og du kender talemåden: Penge vokser ikke på træerne. Hovedforskellen er, om det er et fastforrentet lån, der er statisk, eller et lån med variabel rente, der kan svinge på baggrund af forskellige faktorer.

Hvis erhvervslånets rentesatser hører til i den høje ende, er det vigtigt, at du planlægger og lykkes med at betale tilbage i tide. For ellers vil du betale mere, end du havde håbet på, og muligvis blive mødt med tillægsgebyrer. God planlægning er en fremragende måde at sikre, at du betaler indenfor den ønskede tidsramme.

Ekstra gebyrer er også tænkelige ved lån – så som et overførselsgebyr eller behandlingsgebyrer, der bør medregnes, når du overvejer, hvilket lån der er det rette for dig. Frem for alt er det vigtigt at huske på, at for sene betalinger kan udløse ydeligere omkostninger og problemer hen ad vejen.

Hvad venter du på? Få det boost, som du har brug for i din virksomhed. Kontakt en pålidelig finansrådgiver for at finde ud af, hvordan du får det meste ud af et lån, der er skræddersyet til dine behov.