Oprettet den 24.8.2021
Opdateret den 14.7.2022

Hvorfor har en virksomhed brug for et erhvervlån?

Der er mange gode grunde til, at en virksomhed kan have brug for et erhvervslån. For eksempel optager virksomheder et erhvervslån for at ansætte flere medarbejdere eller underleverandører eller et lån til indkøb af udstyr. Det er begge gyldige grunde til, at et selskab kan ansøge om et erhvervslån, og der er mange andre grunde, som du måske aldrig har tænkt over. 

 

Inden du optager et lån 

Det kan være nyttigt at minde dig selv om vigtigheden af at undersøge mulighederne, før du overvejer et erhvervslån. Du skal overveje, hvorfor du vil optage et lån, hvad lånets konsekvenser vil være, hvor meget det koster og hvor meget du vil låne. At optage et erhvervslån er en stor beslutning, der kræver research, og du bør tage dig god tid, så du træffer gode beslutninger for din virksomhed. 

Du skal også overveje hvor meget kapital du har brug for. Hvor meget kan du selv skyde i dit nye projekt, og hvor meget skal finansieres gennem et erhvervslån. Hos CapitalBox kan du låne fra 15.000 kr. til 2.500.000 kr.

Nogle små virksomheder er uvillige til at stifte gæld, hvilket betyder, at de er bange for at ansøge om finansiering. Enten fordi de ikke synes, de har god nok kredit, eller fordi de er usikre på, om de har råd til tilbagebetalingerne, hvilket i sig selv kan være grund nok til at holde igen. Men det koster penge at tjene penge. At leve uden gæld kan faktisk forhindre din virksomhed i at vokse. 

 

17 grunde til, at virksomheder låner penge 

Der er mange grunde til at optage et erhvervslån – nogle virker indlysende og andre har du måske ikke tænkt på. Et godt formål er gennemtænkt og hænger sammen med din virksomheds behov, din virksomheds forretningsmål eller en forretningsmulighed, der er opstået, og som kræver handling. Nedenfor er 17 grunde til at optage et erhvervslån, uanset om du er en enkeltmandsvirksomhed eller et aktieselskab, eller om du optager et erhvervslån med eller uden en garant: 

 

Opstart af en virksomhed 

Selvom der ikke er mange, er der virksomheder, der låner penge til startupvirksomheder, der ikke kan fremvise mindst 6 måneders indkomst. Du skal være i stand til at sælge dig selv samt vise en god og bæredygtig forretningsidé med et tilhørende langsigtet budget.

Læs mere om erhvervslån til opstart af virksomhed.

 

Forøg driftskapitalen 

Driftskapital – de penge, der kræves til den daglige forretningsdrift – er en væsentlig grund til, at virksomheder skal ansøge om erhvervslån. Der kan være mange grund til, at en virksomhed simpelthen mangler kontanter. Sporadisk pengestrøm, kraftig vækst i virksomheden og sæsonudsving i salget er blot nogle få grunde til, at virksomheder ansøger om et driftskapitallån. 

Læs mere om hvordan du holder styr på driftskapitalen og lægger et driftsbudget.

 

Køb af beholdning 

Detailvirksomheder har ofte brug for erhvervslån for at fylde lagre op, især når salget stiger i bestemte sæsoner. For eksempel kan en virksomhed, der sælger populære feriegaver, optage et kortfristet lån for at købe produkter forud for feriesæsonen og derefter tilbagebetale det lån med provenuet af deres sæsonsalg.

 

Køb af udstyr 

Næsten alle virksomheder har brug for udstyr af en eller anden art. Uanset om du driver et bageri, et byggefirma eller et vikarbureau, har du helt sikkert brug for en form for udstyr. Dette kan være tungt udstyr, f.eks. avancerede maskiner, køb eller leasing af firmabiler eller firmatøj, der opfylder alle krav.

 

Ekspansion til et nyt sted 

Ekspansion til et nyt sted er et stort projekt, der kræver megen kapital, men som i den grad kan betale sig.  

 

Ansættelse af medarbejdere 

Løn er en betydelig udgift for virksomheder. Løn, arbejdsgiverbidrag, skatter, forsikringer, pensioner, uddannelse, personalegoder, bonusser osv. kombineret med fast ansættelse er et tungt ansvar, der kræver gennemtænkt rekruttering. Men at finde de rigtige kompetencer er afgørende for vækst, og på sigt kan en vellykket rekruttering betale sig.

 

Udvidelse af sortiment eller tjenester 

Både virksomheder i vækstfasen og stabile virksomheder, der forsøger at øge indtægterne og/eller forblive konkurrencedygtige med tilsvarende virksomheder, bliver nødt til at udvide deres udvalg fra tid til anden. Uanset hvordan du vil opnå en udvidelse af produkter eller tjenester, kan et afdragslån eller en anden form for erhvervslån hjælpe dig med at foretage de nødvendige investeringer for at holde dine tilbud friske og relevante.

 

Skattebetaling 

Ideelt set afsætter virksomheder penge til at betale deres erhvervsskatter. Men det fungerer ikke altid sådan, hvorfor virksomheder optager lån for at betale skat. I stedet for ikke at betale sine skatter kan virksomheder overveje at bruge et erhvervslån til at betale skat i tide.

 

For at få dig igennem en sløv sæson 

Hvis du ejer en sæsonpræget virksomhed eller bare støder på problemer med pengestrømmen fra tid til anden, kan et lån til din virksomhed for at klare sig igennem den sløve periode hjælpe den med at holde sig oven vande.

 

Refinansiering af et andet lån 

Gældsrefinansiering er ved at blive en populær og til tider nødvendig grund til at optage et erhvervslån. Du kan vælge at refinansiere din virksomhedsgæld, fordi du bliver tilbudt et lån med bedre renter og gebyrer, eller du kan vælge at samle flere lån i ét lån.

 

Køb af en anden virksomhed 

Et virksomhedsopkøbslån, eller et lån til at købe en virksomhed, er en anden populær grund til at optage et lån til en virksomhed. De kan optage denne form for lån for at udvide nuværende forretningstilbud ved køb af en anden virksomhed.

 

At købe en partner ud 

Nogle gange fungerer et partnerskab bare ikke. Men bare fordi din partner accepterer at blive købt ud, betyder det ikke, at du nødvendigvis har penge til det. I den slags situationer kan du optage et erhvervslån for at købe din partners andel.

 

Dækning af byggeomkostninger 

En anden populær årsag til, at virksomheder optager et lån til at udvide eller forbedre en fysisk lokation med renoveringer eller forbedringer.

 

Dækning af ubetalte fakturaer 

Virksomheder med mange udestående fakturaer kan frigøre afventende indtjening ved hjælp af enten et erhvervslån eller en anden form for lån kaldet fakturabelåning. 

 

Dækning af en uventet udgift 

Virksomheder har nogle gange uventede udgifter, noget man ikke har budgetteret med. For eksempel går noget i stykker, eller en kunde er bagud med sine betalinger, og du kan ikke betale en vigtig faktura. I disse tilfælde kan du optage et kortsigtet erhvervslån til dækning af disse uventede udgifter.

 

Markedsføring 

Marketing eller annoncering er en forretningsudgift, der kan koste mange penge på forhånd, men forhåbentlig vil betale sig i det lange løb. SEO og onlineannoncering, reklamefilm, plakater, radioreklamer og salgsfremmende materialer er alle former for marketing, som du måske har brug for et lån til, især hvis du hyrer et marketingfirma for at forsøge at opnå store resultater.

Udforsk hvilke markedsføringskanaler du kan prøve i år

 

For at drage fordel af en forretningsmulighed 

Sommetider står et firma med en fantastisk mulighed, der bare er for god til at sige nej til – måske er det et større projekt end det, man er vant til. Den type mulighed, der kan føre din virksomhed til næste niveau. Det er sandsynligt, at du har brug for et erhvervslån for at udnytte denne forretningsmulighed.  

 

Uanset årsagen til, at et firma skal optage et erhvervslån, skal du sørge for, at du ikke er så fokuseret på årsagen, at du forhaster dig. Læs låneaftalen omhyggeligt, og sørg for, at alt er tydeligt, og afklar enhver tvivl, du måtte have, med långiverens repræsentanter. 

 

Det bedste lån til din virksomhed?

At finde ud af, hvad der er det bedste lån til din virksomhed, kan virke meget kompliceret, så læs vores seneste blogindlæg, der kan hjælpe dig med at få svar på dette: Hvilket er det bedste lån for mig?

 

 

Over 6 års erfaring med at hjælpe små og mellemstore danske virksomheder 

Hos CapitalBox kan du få adgang til et erhvervslån på mellem 15.000 kr. og 2.500.000 kr. til ethvert behov, din virksomhed måtte have. Vi har betjent små og mellemstore danske virksomheder i over 6 år nu, og vi ved, at vi har mulighed for at tilbyde det rigtige erhvervslån til din virksomhed.

 

Ansøg om et uforpligtende tilbud på et erhvervslån