Oprettet den 11.5.2020
Opdateret den 22.9.2023

Erhvervslån til små virksomheder - alt, du skal vide

Du er virksomhedsejer i en lille eller mellemstor virksomhed. Du har lige haft møde med din bogholder og sidder nu og sammenholder regnskabet med budgettet. Du har allerede skitseret mange planer og projekter som vil løfte din virksomhed, og du er spændt på at få dem søsat. Men tallene i excel-arket fortæller dig, at der ikke ligger så meget fri kapital i virksomheden, som du drømte om.

Mange virksomheder, små som store, bruger erhvervslån eller kaseskredit for at kunne vokse eller finansiere planer for virksomheden. Hvis det bruges korrekt, er ekstern finansiering ikke 'endnu en udgift'. Et erhvervslån er en investering i virksomheden, med det formål at vokse og generere et afkast. 

Brug denne artikel som et referenceværk, når du overvejer at gøre brug af ekstern finansiering i din virksomhed.

Finansieringsmuligheder

Før du sætter dig helt fast på at det er ekstern kapital (fremmedkapital) du har brug for, er det værd at undersøge alle mulighederne. Har du mulighed for at justere i egenkapitalen, for eksempel ved at få investorer om bord? Investorer skyder penge direkte ind i din virksomhed, og oven i det, kan de også hjælpe dig med viden og knowhow.

Derudover kan du også have mulighed for at søge om tilskud til virksomheden. De kan tage mange forskellige former, og kan være administrativt tunge af få tildelt, men kvalificerer du dig, er det en god mulighed.

Læs mere om finansieringsmuligheder her.

Alternativer til traditionelle banklån

Har du besluttet dig for at fremmedkapital er vejen frem for dig, gælder det nu om at finde den rigtig type. Typisk et første stop hos banken. Men det er desværre en udfordring for mange, specielt små og mellemstore virksomheder, at få et forretningslån i banken. Ofte er det udfordringer med at stille sikkerhed for lånet, som gør at lånet ikke bliver godkendt. 

Derfra kan du kigge bredere på andre låneudbydere, eller på "lån" gennem leasing.

Låneudbydere er der mange af til private forbrugere (de såkaldte forbrugslån), men låneudbydere til virksomheder er en klasse for sig. Her får du ofte muligheden mellem at vælge et erhvervslån eller at åbne en kassekredit hos långiveren.

Den sidste mulighed er leasing. Dette er selvfølgelig kun hvis det, du gerne vil låne til, er maskiner eller køretøjer, som udbydes med en leasingaftale.  

Læs mere om alternativer til banklån.

Erhvervslån

Et erhvervslån har ofte en lang løbetid og sikrer dig langsigtet stabilitet og vished i virksomhedens økonomi. Hos CapitalBox er løbetiden helt op til 36 måneder. Med et erhvervslån får du udbetalt hele beløbet på én gang, hvilket kan være meget at administrere. Men har du en specifik plan for hvad pengene skal gå til, er det en fordel.

Når du kigger på erhvervslån skal du overveje hvad der er vigtigt for dig i forbindelse med lånet. Prisen er selvfølgelig altid en af de absolut største faktorer. Men hvad er ellers vigtigt? Vil du have personlig kontakt til låneudbyderen, så du føler at du bliver rådgivet optimalt? Eller vil du gerne have alt 100% digitalt, så du klarer det hele selv? Er fleksibilitet vigtigt for dig? At du for eksempel kan indfri lånet tidligt uden ekstra omkostninger? 

Undersøg de forskellige låneudbydere på markedet og find ud af hvilken service og vilkår passer bedst til dine behov.

Læs mere om CapitalBox' erhvervslån.

Ansøg om et erhvervslån

 

Kassekredit til erhverv

En kassekredit er, i store træk, som du kender den i det private. Der kan dog være forskelle, også mellem låneudbydere, så sæt dig ordentligt ind i hvordan den fungerer.

Hos CapitalBox kan du få en kassekredit på op til 1.200.000 kr. Du får adgang til CapitalBox' digitale kundeportal, hvorfra du kan trække på kreditten når det passer dig. Hver måned hvor du bruger kreditten skal du betale en minimumsbetaling. Du kan også vælge at indbetale mere end minimumsbetalingen, det er helt op til dig. Du betaler kun renter af den del af kreditten, som du bruger, så jo mere du indbetaler, des billigere bliver din kassekredit. 

Læs mere om CapitalBox' kassekredit til erhverv.

 

Ansøg om en kassekredit til erhverv

 

Kassekredit til erhverv eller erhvervslån?

Du er nu kommet så langt at du har besluttet dig for at søge om ekstern finansiering i form af ekstra kapital. De to mest oplagte muligheder er enten en kassekredit eller et erhvervslån. Men hvilken skal du vælge? 

Det kan være svært at afgøre om kassekredit eller erhvervslån passer bedst til dine behov. Her er det godt at være afklaret omkring, hvad du skal bruge den ekstra finansiering til. Som udgangspunkt er et erhvervslån bedst til store investeringer med en lang tilbagebetalingshorisont, imens en kassekredit er bedre til mindre, kortfristede udgifter. 

Læs om fordele og ulemper ved kassekredit til erhverv og erhvervslån.

Hvad kan erhvervslån bruges til?

Det står egentlig frit for, hvad du kan bruge dit erhvervslån til, blot det går til virksomheden. På den måde er erhvervslån mere fleksible end andre lånetyper, som for eksempel tilskud eller investorer som dikterer hvor pengene skal bruges, eller leasing. Du har sikkert en lang liste med projekter som du gerne vil investere i for at vækste virksomheden. Men måske du kan finde lidt inspiration her:

Læs eksempler på hvad erhvervslån kan bruges til.

Lån, med eller uden sikkerhed

Et kriterie ved lånet er, om det bliver optaget med eller uden sikkerhed. Ofte er det långiveren som beslutter, om de vil tilbyde lånet med eller uden sikkerhed.

Et lån med sikkerhed betyder, at du skal stille noget til sikkerhed, for at mindske risikoen ved lånet fra låneudbyders side. Det kan for eksempel være at stille pant i din ejendom eller maskineri. Hvis du ikke kan tilbagebetale lånet, kan långiver overtage ejeskabet på det, du har stillet sikkerhed i.

Et lån uden sikkerhed er mere risikofyldt for långiveren, da de ikke kan stille krav hvis du ikke betaler tilbage. Dog er dette ofte korrigeret ved, for eksempel at kræve at du stiller personlig garanti.

Læs her om lån uden sikkerhed og personlig garanti.

Det bedste erhvervslån for dig

For at finde det bedste erhvervslån til din virksomhed, er der en del faktorer du skal overveje. Hvor hurtigt skal du bruge kapitalen? Hvor meget kapital skal du bruge? Hvad er vigtigst for dig at få forhandlet i din låneaftale? 

Læs denne liste igennem med overvejelser for at finde det bedste erhvervslån.

Hvad koster et erhvervslån? Renten på erhvervslån

Når man snakker pris på erhvervslån kan det brydes ned i afdraget, renten og eventuelt andre gebyr, som tilsammen giver ydelsen på lånet. Afdraget er 1-1 at tilbagebetale lånet. Renten er, så at sige, hvad det koster dig at have lånet, og gebyr er ofte pålagt når lånet oprettes eller ved overskredne betalingsfrister.

Når du kigger på hvad virksomhedslånet kommer til at koste dig, får du den mest sikre pris ved at indhente tilbud. Hos CapitalBox er lånetilbud gratis og uden binding. Du kan ansøge og få et lånetilbud samme dag, og så har du altså den komplette pris på dit erhvervslån ved hånden til dine overvejelser.

Læs mere om prisen på erhvervslån her.

Få det billigeste erhvervslån - optimér din kreditvurdering

Låneudbydere ser på din kreditvurdering som en af faktorerne når de prissætter lånetilbuddet til dig. Jo bedre din kreditscore er, des bedre vil lånetilbuddet ofte blive. Hvis du kan bevise overfor långiver at du er en god betaler, vil det virke mindre risikabelt at give dig et lån, og du vil derfor få et billigere tilbud som ikke er korrigeret for en høj risiko.

Læs mere om at optimere din kreditscore her.

Hvor meget kan du låne?

Låneudbydere har ofte et fastsat spænd på hvor stort (eller lille) et lån, de kan udstede. Hos CapitalBox kan du låne helt op til 2.500.000 kr. Men selvom du ansøger om at få det største lån som tilbydes, er det ingen garanti for at långiver vil gå med til det. Det handler nemlig igen om risiko og om, hvordan det bedømmes, om du vil være i stand til at tilbagebetale lånet. 

Ligesom at få den bedste pris på et erhvervslån ved at bevise at du har en god kreditværdighed og er en god betaler, skal du også kunne bevise at du kan varetage et lån af den størrelse, du ønsker. Det betyder blandet andet at virksomhedens økonomi skal vurderes i forhold til, om omsætningen er stort nok til at betale ydelserne på lånet tilbage. 

Læs mere om hvordan du få et stort erhvervslån.

Få finansiering til din virksomhed hos CapitalBox 

CapitalBox er låneudbyder og vi kan tilbyde både kassekredit til erhverv og virksomhedslån. Vi lægger vægt på god, kompetent rådgivning og fleksible vilkår. Vi ved, at situationen hurtigt kan ændre sig i små og mellemstore virksomheder, derfor tilbyder vi, blandet andet, at du kan indfri dit lån tidligt uden gebyr. Har du derimod svært ved at nå din betaling, kan du altid ringe til os, så kan vi sammen finde en løsning. 

Send en uforpligtigende ansøgning om en kassekredit eller et erhvervslån og få et lånetilbud indenfor én dag. Når du godkender låneaftalen opretter vi din kassekredit til dig med det samme, så du hurtigt kan komme videre med din virksomhed. Har du ansøgt om et erhvervslån, får du det udbetalt med straksoverførsel. Du kan altså få adgang til din finansiering allerede samme dag, som du ansøger!

 

ANSØG NU

 

Tillykke - du har fået dit lån!

Nu gælder det om at komme i mål med alle dine planer. Kom sikkert igennem låneperioden med god skik, så du sørger for, at lånet giver det bedste afkast og gør det investeringen værd.

Tips til at bruge dit erhvervslån effektivt.